snow


snow


a GurL's StoRy

My photo
cheras, KL, Malaysia
a lil bit bout me eyh? a simple gurl, sweet perhaps? loud, food lover, creepy n bla bla bla.

Saturday, 4 February 2012

Blueberry in the Cheese Tart

assalamualaikum.
selamat pagi, "pagi yang buta".
skrg pukul 1.33 pagi di rumah.
terime kasih la naa sudi nak mai singgah sat blog cik nieh.

orite.
entry ni pasal cheese tart lagi skali.
dulu memang da ade entry pasal ni tapi rupenye aku tak letak resepi.
tak patot betol!!!
so nak tebus balik lah kire cume kali ni lebih dan lebih lagi gambar.
ready?
jooommmmm!

aku gabungkan resepi dan ubah ikot gaye aku.
aku tak guna sangat sukatan.
boleh tengok resepi di blog ini dan di sini jugak.
hasil yang aku buat tadi......
blueberry cheese tart

tak semantap tart mereka yg professional, tapi aku seronok.
hehe.
memang bkan kali pertame tapi da lame kot tak buat.
aku lupe tadi kne letak bape bijik telur.
haha, jom usya kt bawah.

resepi2 kat atas da tengok?
yang aku guna ni (pastry):
  • 500 g buttercup
  • 2 biji telur
  • 1 sudu esen vanila
  • 3-5 sudu besar icing sugar
  • tepung kastad
  • tepung gandum
  1. butter, icing sugar pukul sampai larut and smooth, then masuk telur bagi lagi smooth. masuk esen vanila so that ade aroma 1 rumah satgi. rupe die nanti cam gambar first.
  2. then adunan tu masukkan lam 1 bekas besar, tarok tepung gandum n kastad. tpung kastad ckit ja la lau nak taruk, 4 sudu ke, ikot la kan. gaul dan gaul macam gambar ke-2.
  3. tengok gambar ke-3, tak melekat dah kat tangan. magic2! haha, tepung masuk sikit2 til tak melekat and jadi doh yg lembut. berape sukatan? taktau aku boh ja sampai tak melekat. huu.
  4. selalu kawan2 tanye gune acuan yg macam mane? aku gune acuan yg mcm dalam gambar ke-4 itu. ade kan di stor biase? hehe. doh tu ambil and bentukkan kat dalam acuan tu. macam gambar ke-5. senang kan?
  5. lepas tu bakar pastry2 dalam oven at 180 degree cel dalam 10 ke 13 minit, ikot oven masing2. jangan masak sangat sebab kite nak bakar die lagi nanti. sampai kuning2 uh comel lah.
  6. keluarkan pastry biarkan diorang rehat sat macam dalam gambar ke-6.
untuk filing die, (cheese):
  • 125 g cream cheese
  • 30-40 g buttercup
  • 1 biji telur
  • icing sugar
  • esen vanila (gedik nak tarok)
  • blueberry filing (ade di kedai bakery)
  1. firstly mixkan cream cheese, butter and icing sugar tu smpai la fluffy. then masukkan telur, esen vanila and mixkan diorang lam mixer. hasil die nanti cam lam gambar pertame.
  2. masukkan adunan cheese dalam paper beg, gune plastik biase ok jer leh save budget. huhu, tengok gmbar ke-2 ti potong ujung die. haa, ikat dulu naa bahagian atas satgi tburai cheese.
  3. pastry da habes rehat so masukkan blueberry dalam nye baru tindih dgn cheese, rujuk gambar ke-3.
  4. untuk kecomelan di surface, boh la siket ja blueberry and mbek lidi just tarik die jadi bunge ke pape. macam lam gmbar ke-4. (comel mcm aku) haha.
da siap leh la bakar lagi sekali dgn 180 degree cel for about 12 to 14 mins.
ikot oven masing2 jugak.
lepas tu siap, biarkan sejuk.
da sejuk ngap la.
letak lam fridge meme best!
haha,itu sahaje.

selamat mencuba!

4 comments:

  1. rase nak try.. thanks for sharing dear~~

    ReplyDelete
  2. tak hebat mane, huuu. sangat banyak lagi nak blajaq. tq syg. :)

    ReplyDelete