Tuesday, 17 April 2018

What is Love to You?

Love is just not about....

Love is not about holding hands.
Love is not about making surprises.
Love is not about how expensive or how big presents you could give.
Love is not about having sweet photos.
Love is not about having great kisses?
Love is not about always having good times and laugh.
Love is not about having grand and beautiful weddings.
Love is not about how great the dates you went.
And love is not about all the pretty things that you can list more.

It is easy to fall in love.
The excitement would fade somehow.

Love is a battle field.
Love is a sacrifice.
Love is a responsibility.
Love is a platform for give and take.
Love is an understanding.
Love is a huge dimension than just having the best valentines day?


What is love to you?


Friday, 8 February 2013

Simple Fruit Tart

assalamualaikum.
blog bersawang-sawangan ini dibuka mula~
nak berblog macam xde idea nak tulis ape tpi still wujud.
ok, pernah makan fruit tart?
saye pernah makan 2x je, sebab saye susah nak makan buah2 yang tak biase mkan.
kiwi, peach mane makan. haishhh.
tapi macam comel je fruit tart ni bile godek2 and kawan bagi makan.
so.....
tadaaaa!
















inilah hasilnya mengetart dengan adik.
susah or senang?
simple and senang dari blueberry cheese tart.
just nice.
ok the resepi, for pastry saye gune resepi lame dalam entry blueberry cheese tart saye.
takpe tak payah godek2 entry lame sy, ni link nya. klik saja.





















custard die? as the filling?
mudah! saya ambil dari link sini. terima kasih tuan punya resepi.
tapi saye biase akan edit2 sikit resepi asal.
so bahan2 just same such as (resepi asal):

  • 1 1/2 camca besar tepung kastad
  • 1 cawan susu segar
  • 1 1/2 camca besar gula halus
  • 1 camca besar mentega
  • 1 camca teh esen vanila
  • buah2 segar; anggur, peach, kiwi, strawberry and etc
1. sebatikan susu segar, tepung kastad and gula halus dalam kuali or pape yang sesuai.
2. dah sebati, kacau continuously dengan api kecil sampai laa die pekat2 camtu.
3. masukkan esen vanila dengan mentega masa die panas2.
4. bagi larut semua, kacau2 and bagi sejuk.
5. saya masukkan dalam piping bag macam dalam entry blueberry cheese tart and masukkan custard dalam pastry2 yang dah siap tadi.
6. da siap masuk custard as the filling, hias dengan buah2 segar. 
7. hidang lepas bagi sejuk dan ngap! :)
















selamat mencuba!
with love.

Saturday, 4 February 2012

Blueberry in the Cheese Tart

assalamualaikum.
selamat pagi, "pagi yang buta".
skrg pukul 1.33 pagi di rumah.
terime kasih la naa sudi nak mai singgah sat blog cik nieh.

orite.
entry ni pasal cheese tart lagi skali.
dulu memang da ade entry pasal ni tapi rupenye aku tak letak resepi.
tak patot betol!!!
so nak tebus balik lah kire cume kali ni lebih dan lebih lagi gambar.
ready?
jooommmmm!

aku gabungkan resepi dan ubah ikot gaye aku.
aku tak guna sangat sukatan.
boleh tengok resepi di blog ini dan di sini jugak.
hasil yang aku buat tadi......
blueberry cheese tart

tak semantap tart mereka yg professional, tapi aku seronok.
hehe.
memang bkan kali pertame tapi da lame kot tak buat.
aku lupe tadi kne letak bape bijik telur.
haha, jom usya kt bawah.

resepi2 kat atas da tengok?
yang aku guna ni (pastry):
  • 500 g buttercup
  • 2 biji telur
  • 1 sudu esen vanila
  • 3-5 sudu besar icing sugar
  • tepung kastad
  • tepung gandum
  1. butter, icing sugar pukul sampai larut and smooth, then masuk telur bagi lagi smooth. masuk esen vanila so that ade aroma 1 rumah satgi. rupe die nanti cam gambar first.
  2. then adunan tu masukkan lam 1 bekas besar, tarok tepung gandum n kastad. tpung kastad ckit ja la lau nak taruk, 4 sudu ke, ikot la kan. gaul dan gaul macam gambar ke-2.
  3. tengok gambar ke-3, tak melekat dah kat tangan. magic2! haha, tepung masuk sikit2 til tak melekat and jadi doh yg lembut. berape sukatan? taktau aku boh ja sampai tak melekat. huu.
  4. selalu kawan2 tanye gune acuan yg macam mane? aku gune acuan yg mcm dalam gambar ke-4 itu. ade kan di stor biase? hehe. doh tu ambil and bentukkan kat dalam acuan tu. macam gambar ke-5. senang kan?
  5. lepas tu bakar pastry2 dalam oven at 180 degree cel dalam 10 ke 13 minit, ikot oven masing2. jangan masak sangat sebab kite nak bakar die lagi nanti. sampai kuning2 uh comel lah.
  6. keluarkan pastry biarkan diorang rehat sat macam dalam gambar ke-6.
untuk filing die, (cheese):
  • 125 g cream cheese
  • 30-40 g buttercup
  • 1 biji telur
  • icing sugar
  • esen vanila (gedik nak tarok)
  • blueberry filing (ade di kedai bakery)
  1. firstly mixkan cream cheese, butter and icing sugar tu smpai la fluffy. then masukkan telur, esen vanila and mixkan diorang lam mixer. hasil die nanti cam lam gambar pertame.
  2. masukkan adunan cheese dalam paper beg, gune plastik biase ok jer leh save budget. huhu, tengok gmbar ke-2 ti potong ujung die. haa, ikat dulu naa bahagian atas satgi tburai cheese.
  3. pastry da habes rehat so masukkan blueberry dalam nye baru tindih dgn cheese, rujuk gambar ke-3.
  4. untuk kecomelan di surface, boh la siket ja blueberry and mbek lidi just tarik die jadi bunge ke pape. macam lam gmbar ke-4. (comel mcm aku) haha.
da siap leh la bakar lagi sekali dgn 180 degree cel for about 12 to 14 mins.
ikot oven masing2 jugak.
lepas tu siap, biarkan sejuk.
da sejuk ngap la.
letak lam fridge meme best!
haha,itu sahaje.

selamat mencuba!

Tuesday, 30 August 2011

Suprise on Hari Raya

assalamualakium.
selamat hari raya to all muslim.
:)
well, this year we didnt raya at our kampung as our grenma is in kl.
so,
raye kt umah makcik sahaje.

taun ni raye oke sbab aku raye kat umah!
da lame tau aku asek tunggu kt pineng je bile la family aku nk sampai kampong nih.
mcm tunggu anak blik pon ade!!!

penat spring cleaning sbelum raye.
huhu.
tibe-tibe plak kn?

26 aug ritu beday aku.
kire hot lagi la kan mud beday uh?
haha.

-the suprise-

ini lah yg aku dpat tdi kt umah aunty aku.
tgah mamai2 aku trun tibe2 dorg nynyi lgu beday.
waaaaaa..
gile tkejot n tharu.
sbab x pnah dpt suprise cmni.
sian kn?
haha, siyes bgenang rase.

"bile la ade org nk bagi akak bunge ye mak?"
tu la yg penah aku tnye kt mak aku dulu mase lalu dpan kdai bunge.
:)


love my family.
arini aku makan sgt lah byak.
haha.
truk betol la kan?
aku teruje sbb first time dpt bunge, mgkin korang da byak kli kot.
"itu pon nk cite, bunge je pon"
haha.
enjoy ur day.