snow


snow


a GurL's StoRy

My photo
cheras, KL, Malaysia
a lil bit bout me eyh? a simple gurl, sweet perhaps? loud, food lover, creepy n bla bla bla.

Friday, 8 February 2013

Simple Fruit Tart

assalamualaikum.
blog bersawang-sawangan ini dibuka mula~
oh ade spider plop.
nak berblog macam xde idea nak tulis ape tpi still wujud.
ok, pernah makan fruit tart?
saye pernah makan 2x je, sebab saye susah nak makan buah2 yang tak biase mkan.
kiwi, peach mane makan. haishhh.
tapi macam comel je fruit tart ni bile godek2 and kawan bagi makan.
so.....
tadaaaa!










inilah hasilnya mengetart dengan adik.
susah or senang?
simple and senang dari blueberry cheese tart.
just nice.
ok the resepi, for pastry saye gune resepi lame dalam entry blueberry cheese tart saye.
takpe tak payah godek2 entry lame sy, ni link nya. klik saja.













custard die? as the filling?
mudah! saya ambil dari link sini. terima kasih tuan punya resepi.
tapi saye biase akan edit2 sikit resepi asal.
so bahan2 just same such as (resepi asal):

  • 1 1/2 camca besar tepung kastad
  • 1 cawan susu segar
  • 1 1/2 camca besar gula halus
  • 1 camca besar mentega
  • 1 camca teh esen vanila
  • buah2 segar; anggur, peach, kiwi, strawberry and etc
1. sebatikan susu segar, tepung kastad and gula halus dalam kuali or pape yang sesuai.
2. dah sebati, kacau continuously dengan api kecil sampai laa die pekat2 camtu.
3. masukkan esen vanila dengan mentega masa die panas2.
4. bagi larut semua, kacau2 and bagi sejuk.
5. saya masukkan dalam piping bag macam dalam entry blueberry cheese tart and masukkan custard dalam pastry2 yang dah siap tadi.
6. da siap masuk custard as the filling, hias dengan buah2 segar. 

7. hidang lepas bagi sejuk dan ngap! :)

selamat mencuba!
with love.