snow


snow


a GurL's StoRy

My photo
cheras, KL, Malaysia
a lil bit bout me eyh? a simple gurl, sweet perhaps? loud, food lover, creepy n bla bla bla.

Thursday, 28 June 2012

"Save Me"

"why do you do this to me?"
"what on earth did i ever do to you?" (crying)
"mengapa ini semua harus terjadi?"

kata mereka tanpa jawapan.
kata mereka yang tidak mampu berbuat apa2.
kata mereka yang helpless.

pernah ke kite faham?
pernah ke kite kisah?
pernah ke kite cube untuk selami dunia mereka?





kerja siapa?
siape yang nak dipersalahkan?
die? die yang kat sane? orang kat situ pulak?

ape dose diorang.
diorang pon nak hidup juge.
kejam nye manusia, hai kejamnye manusia.

bedal diorang untuk kepentingan individu.
keuntungan dikejar, publisiti dikendong.
ayat aku merapu siket, takpe blog haku.

and gambar dibawah ni gambar yang haku ambil kat satu tempat.
rahsie ke?
takde lah sangat, ramai je yang tau tempat ni.
check check check it out!



susah payah si penyu berteloq depa juai murah jaa.

so who's goin to save em?
wonder pet takda.
wonder pet sendiri pon terancam satgi.
so it is our responsibilities to save our ocean, our marines.
stop hunting them.
stop eating them.
stop polluting their homes.
stop bothering their ecosystems.
stop stop and please stop!

save them.
love them.
dah nak pupus da diorang.
tidak hanye mereka di atas.
banyak lagi yang lain, tapi kesuntukan mase nak cari gmbar.
save the PLANKTON as well!!!!
plankton adalah organisma yg sangat penting dalam satu ekosistem!
without them, habeslaa semua.

oh entry ini kurang mengancam harap maaf.
motif nyaaa adalah nak gitau hampa to please sayangi mereka and jangan selfish.
sekian.
with love and lots of love.





Monday, 11 June 2012

Majlis Kolej Kediaman

as salam and eve.
firstly, entry ni dedicate specially for family MKK.
abang asyraff selaku bendahari and fasi mjm, saye bercakap di sini ya.
juga perkongsian untuk semua yg mbace.
:)

first ade kat UMT, tak pernah t'fikir tok involve lam pape.
seriously.
bukan sebab tak minat, tapi memang tak rase la layak.
roomate saye die ni jenis semangat.
syifaa izzati, semua die nk join and she inspired me to do so.
so kami join byak kelab time tu sebab tamak jugak and excited kat tempat baru.
DEMI. Gemersik. Memanah. MKK pon sekali gi mbek borang.
tak tau pon MKK tu ape tpi ikot je la kn die.
so kami gi interview same2 di satu malam yg sejuk sebab hujan.
and ramai orang masuk MKK sebab nak asrama, but not me cause tidak tlintas pon nak aim asrama.
memg gi join inteview sebab ikot rumate t'chenta nih.

mase luar bilik msyuarat time tgah tunggu interview kami sbok la mhafal segale name NC, TNC, MT MKK and etc.
ingat lagi kami tnye kak Chai name2 MT MKK.
lembut je suare die, comel. hehe.
ade lagi saye tnye kat kak Chai lau tak pandai bcakap ke tak aktif ade chance ke?
die cakap kalau diorang tgok u boleh, dapat jgak.
sengih je la kan, nebes juge la time uh.
dalam inteview tu saye kene b'5 sekali dgn rumate sye, zul, and lgi 2 org maaf sye x ingt.
mase tu, YDP abg amirul nak cepat2 sebab ramai lagi kt luar nak inteview.
so dalam 5 orang tu sye ni tak byk cakap.
abg Amirul lupe lagi nak tnye sye nak portfolio mane lau tpilih.
waaa, mase tu memg da mcm pasrah je tak dapat takpe laa sebb memg yg dlam tu byak sgt cakap nye compare to me.
abg Amirul siap tnye kat zul lau dberi pluang jdi YDP nti nak tak?
wink!

setelah sekian lamanya.
1 mesej masuk dari num yg takde name.
Tahniah anda terpilih menjadi rakan MKK.
sort of la tak ingat  ayat penuhnye.
sye tak caye, so sye msg num tu and cakap akak tak salah num ke?
die ckap tidak ler adik.
sye tak caye jugak jadi sye balas dgn name penuh sy dgn ic sye ke num matrik tah.
haha, akak tu pon ckap akak main2 dik, takde kredit nak main2 ni.
akak uh adelah Kak DJ.
saye tak cek pon name yg da kuar sebab sye memg aspect tak dapat.
mase dapat tu, mcm taktau nak rase ape.
sebab mintak pon ikot kwan and kwan saye tak berjaye.

so perjalanan saye sbagai rakan MKK pon bermula (dgn tak tahu mende la pasal MKK ni)
awal2 dulu sibuk dengan kelab sebab maybe masih baru.
seronok la blajar dalam kelab tu.
kelab gemersik, pon ikot kawan plus time tu ade convo nye prog.
tapi tu la awal2 masih blur ape kne buat lam MKK.
mase pjumpaan MKK ikot blok saye duduk dgn innocentnye and tengok je kiri kanan.
kak Nabila jadi ketua blok ANN.
die pon lantik la ket2 aras.
mulenye org lain yg jadi ket aras tpi lpas tu tukar and die bgi kat saye.
sye pon angguk kan je la wlupon dlm hati "matila aku, mane aku reti"
haha, tpi sye susah nak kate "TIDAK" bile org bgi sumthing yg mcm tu la, mtk tlg, amanah, tngungjwab.

dalam meeting ptame dgn Kak DJ dengar je pe die ckap wlupon tak faham sbb dtg lewat.
sesat tak tau bilik gerakan sekrang ni kat mane. haha.
sejujurnye awal2 saye memg tak bgi komitmen rasenye.
sebab sibuk utamekan kelab.
first involvement sye dgn betol2nye is USR kat sek ren Gong Kapas.
sye pgg protokol and sye jadi mc juge.
alahai tak tau byk bnde.
ape check list, solutasi, tagging and etc.
tpi byk kak DJ tlg, kak Fitri, abg Amirul.
tak tidur malam terakhir tu.
seronok and sye rase semangat tok involve lebih lagi lpas tu.

then as time goes on, sye lebih mfokuskan MKK dari kelab tu.
exco sye abg Faiz and kak DJ.
ala suke sgt kak DJ sbb die semangat and kate2 die best!
tak lame tu die pon pegi sebab ade LI.
sebelum tu sye da ckap kat kak DJ, akak nanti Atiqah leh smbung pjuangan kak.
sbb die layak.
rindu akak!
and betol Atiqah jadi exco kami yg bru.
sye tak byk bckap, tpi sye banyak lagi mdengar.
sebab......
saye suke dgar idea orang2 lain, sye belajar dri situ.
lagi lagi lagi..
terlalu banyak lah nak diceritekan sepanjang setahun kat dalam family ni.
bukan tak pernah jadi pemimpin 1 organisasi, penah tapi lain sangat dari ape yg sye jadi skrg.
walaupon sbg rakan, but its more compare to what and who i was bfore.

banyak sangat ilmu yang saye kutip sikit2 dalam ni.
hmmm, bentang prog dlm meeting MT eventhough sye tak byk cakap.
bgi idea kat orang ckap ja.
jadi bndahari separuh jalan, blajar dgn abg Asyraff wlupon ilmu yg sy grab tu ckit still dpt.
jadi s/u program bru2 ni, tak mintak tpi tq Tiqah and abg Faiz bgi kpercayaan kat sye.
tq Kak Nor and Kak Chai byk bgi tunjuk ajar kat sye.
camne wat surat, laporan and etc.
Kak Khalida pon byk tlong, teman, ajar and nyembang2 sesame.
Kak Yan yg manis, tq byk tlong lam prog2 jugak.
exco2 Kak Zai, abg Sam, Kak Fit and lain2 juge tq sebab walaupon tak sume exco sye pnah bkerje dgn,
kalian hebat and ajar sye sedikit sbyak tok jadi lebih brani and yakin kat luar.
rakan2 exco jugak, seronok kenal dgn semua.
maybe orang nampak sye sbgai pendiam, maybe ye dgn orang yg tak rapat gi.
sesungguhnye saye akan gile2 bile da rapat.
hehe, maaf lau kurang sengih sebab saye rse saye da sengih.
to my lovely portfolio, sayang korang!
kak ain, kak linda, andy, kak mira, kak waheeda, izzul and yg lain. (byk name)
krriiikkkk3.
and tak lupe kepade felo2 yg ku syg.
Kak Is, tq tok sume and sory lau ade yg salah selame jadi ket aras akak.
Kak Zi, tq jugak. akak best.
felo2 lain juge, kak Qis, kak Bakyah and lain2.
terima kasih......!

insyaAllah saye akan teruskan lagi MKK.
saye tahu tahun 2 nanti memg akan busy, ramai yg cakap.
tapi, mcm Kak Idah penah ckap, "busy tu subjektif"
seorang sahabat jugak penah ckp, "kalau kite ikhlas kerja kerana Allah, Allah akan bantu kite."
saye nak cube dulu, supaye saye tahu sejauh mane sye mampu pegi.
if saye tak mampu lepas cube then baru sye move on to next plan.
barisan2 MT byk bagi inspirasi tok truskan pjuangan ni.
dalam busy2 final year pon masih mampu memimpin 1 organisasi yg besar.
kalian sgt hebat!
(tengah tepuk tangan sambil update blog ini)
nanti akan rase 1 kehilangan yg sgt besar, tpi yela stiap ptemuan akan ade perpisahan.
semoga berjaya dalam khidupan lpas tahun akhir ini ya.

saye Nurzahirah binti Kamarudin.
portfolio keusahawanan dan penajaan.
tahun 1 kursus SM Sains Biologi Marin.
nak ucapkan terima kasih atas segala ilmu, pengalaman, teguran bagi mengenali kmampuan diri ini.
minta maaf if ade pape yg kurang memuaskan sbb sye manusia biase yg tak lari dri buat silap.
saye dari sifar mase awal2 masuk organisasi ni skrg ade la isi nye sikit.
byk lagi nak blajar.
semoga kite semua diberkati Allah and ukhwah antare kite bpanjangan wlupon da tak jumpe mate dgn mate. good luck dalam ape2 cabaran, pilihan and yg sewaktu dgn nye.
lastly,
saye sayang MKK.
sekian.


 :)

Friday, 8 June 2012

R.E.N.A.N.G

assalamualaikum.
saye dah bertambah dan terus bertambah hitam.
seronok?
ya but not bout the getting dark!!
xpelaa.

saye marine biology student.

ya, itu saye dan kwan, cik tina.

salah 1 impian saye?
reti BERENANG.
saye pencinta laut.
sinonim la renang, scuba dengan bioloy marin kan?
kat sini belajar renang free.
sooo...
every week if takde halangan kami trun laa pool UMT terchentaa...

credit to rumate saye syifaa izzati.

gambar swimming pool je ade. 
gambar kami dlm swimming pool xde, x sempat gi.
haha.
yang banyak gambar kat PULAU BIDONG.
haaaaa.
pulau tu cun, kami berenang2 and ber'snokel2 di sane!
pulau penyelidikan kire pulau UMT sendiri laa.
belajar renang ni, komen eyh.
tak susah if kite bersungguh nak.
bile da dapat seronok tak ingat tenggelam dah.
gelap kulit pon tak peduli asalkan dapat main air.
part yg tak best is bile kaki cramp, urggh!
haha, sebelum saye akhiri bebelan ini enjoy la beberape gmbar di Pulau Bidong ini....
SeKiAn....

aizad and faiz bersama haiwan peliharaannye (gamat)

coral2 dan para ikan

di suatu afternoon @ Bidong

cik tina dan tuan yusri

k.a.m.i

clown fish, credit to ubai

selamat malam dari saye. <3
as salam!